Voor het eerst zilver kopen

Heeft u interesse in de aanschaf van fysiek zilver en heeft u daar geen ervaring mee? Wij kunnen u informeren over de verschillende mogelijkheden bij het aankopen van fysiek zilver.

Zilver wordt gezien als grondstof. Zilver baren worden om die reden belast met 21% btw, dit maakt het voor particulieren ongunstig om zilverbaren te kopen. Immers moet de zilverprijs met meer dan 21% stijgen om dit goed te maken en u kunt de btw niet terugvorderen. 

Zilveren munten zijn interessanter en worden verhandeld onder de margeregeling. Dit komt erop neer dat alleen over de winstmarge van de handelaar btw is inbegrepen en niet over de gehele waarde. Er zijn een groot aantal verschillende soorten zilveren munten te koop. De meest gebruikelijke munten zijn de zilveren Maple Leaf, Philharmoniker, Krugerrand en Kangaroo. Wij adviseren om de munt te kiezen die de goedkoopste is op het moment van aankoop. Het gewicht, gehalte en de mate waarin het weer eenvoudig verhandeld kan worden is bij al deze munten identiek. Door de goedkoopste munt te kiezen krijgt u dus het meeste zilver voor uw geld.

Meer lezen over wat u allemaal moet weten wanneer u voor het eerst goud wilt kopen? Bekijk dan onze zilvergids op het Kenniscentrum.

Houd er wel rekening mee dat zilver relatief goedkoop is. Met een bescheiden bedrag kunt u dus al een groot gewicht aan zilver kopen. Dit kan wat praktische bezwaren met zich meebrengen op het moment dat u het zilver ergens wilt laten opslaan, of juist als u het ergens thuis wil opslaan.