Herroepingsrecht

In eerste instantie denkt men bij een aankoop op een webshop dat standaard het herroepingsrecht van toepassing is. Normaal gesproken is bij een overeenkomst die telefonisch of via internet tot stand is gekomen een wettelijk herroepingsrecht van toepassing waarbij je tot 14 dagen na ontvangst van de bestelling de koop kunt ontbinden, zonder opgaaf van reden. Veel webshops breiden dit herroepingsrecht zelfs uit tot 30 dagen na ontvangst. Het is daarom niet onlogisch dat we hier gewend aan zijn geraakt en ervan uitgaan dat dit ook bij The Silver Mountain van toepassing is, we zijn immers een webshop.

Echter, bij een aankoop bij The Silver Mountain gaat het om een koers gerelateerd product. Hierbij is het herroepingsrecht dat we kennen bij de ‘normale’ webshops niet van toepassing. De waarde van edelmetalen is afhankelijk van schommelingen op de financiële markten waar de verkopende partij geen invloed op heeft, daardoor kan er wettelijk geen gebruik worden gemaakt van het herroepingsrecht.

Een iets sprekender voorbeeld is wanneer u aandelen of crypto aanschaft, de aankoop is dan direct bindend en u gaat een betalingsverplichting aan. Als de prijs een aantal minuten of dagen erna naar beneden gaat, is het alleen mogelijk om uw aankoop tegen de dan geldende koers terug te verkopen. U kunt uw eerdere overeenkomst niet ontbinden. Hetzelfde geldt voor edelmetalen, omdat de aankoop aan de koers is gekoppeld. 

Waar vind ik dit terug in de algemene voorwaarden?
In artikel 2 van onze algemene voorwaarden is beschreven hoe een aankoop tot stand komt. In artikel 6.5 vindt u terug dat het herroepingsrecht niet geldig is bij aankopen gekoppeld aan schommelingen in de financiële markten.