Munten of baren

banner-munten-of-baren2x.jpg

Bij het aanschaffen van goud, zilver en platina heeft u de keuze tussen munten en baren. Met name bij zilver en platina is er een groot verschil, de munten worden namelijk onder de margeregeling verhandeld en zijn daardoor goedkoper dan baren. 

Zilver en platina wordt in beginsel gezien als een grondstof. Zilver en platina baren worden daardoor belast met 21% btw wat het voor particulieren ongunstig maakt om zilver of platina baren te kopen. De prijs moet immers met meer dan 21% stijgen om dit goed te maken en u kunt de btw niet terugvorderen.

De margeregeling houdt in dat alleen over de winstmarge van de handelaar btw is inbegrepen en niet over de gehele waarde zoals bij de baren. Goud is altijd vrijgesteld van btw, hierdoor is er geen verschil tussen de gouden munten en baren. 

Verhandelbaarheid

Kleinere coupures baren en munten zijn beter verhandelbaar dan grotere coupures baren en munten. Eén kilo goud is immers minder makkelijk te verhandelen dan 10 goudbaren van 100 gram. Mocht u de baar namelijk in de toekomst willen verkopen dan zult u in één keer de volledige baar moeten verkopen. Bij 10 goudbaren van 100 gram heeft u de flexibiliteit om bijvoorbeeld maar één goudbaar in de toekomst te verkopen.

Voor de verhandelbaarheid van producten die u via The Silver Mountain koopt maakt het echter niet uit of u baren of munten koopt. Met onze terugkoopgarantie garanderen wij namelijk dat wij deze producten altijd voor een eerlijke prijs terugkopen. Op onze inkooppagina vindt u hier meer informatie over.

Gebruik als betaalmiddel
Verder hangt de keus af van welke scenario’s u voorziet. Gaat u uit van een sterk verslechterende crisis en sluit u een scenario niet uit dat u met goud en zilver betalingen gaat verrichten, dan zijn munten daarvoor meer geschikt dan baren. De munten zijn tenslotte al een betaalmiddel in het land van herkomst en daarmee zeer geschikt om als geld te functioneren. Tevens genieten de gouden en zilveren munten een zeer goede internationale bekendheid waardoor de munten ook in buitenland als geld zouden kunnen functioneren.

Kieswijzer

Wij kunnen ons voorstellen dat de keuze voor zilver of goud en baren of munten soms overweldigend kan zijn. We raden u daarom aan onze Kieswijzer door te nemen en de verschillende mogelijkheden rustig te bekijken zodat u tot een keuze kunt komen passend bij uw persoonlijke situatie. Wilt u echter meer achtergrondinformatie, dan raden we aan de Aankoopgidsen in ons Kenniscentrum door te nemen. Alle informatie over het aankopen van edelmetaal hebben wij hier uitgebreid voor u uiteengezet.