Veel kopers komen naar ons met de vraag: moet ik zilver of goud kopen, of allebei een beetje? Dit is echt iets wat u zelf zorgvuldig dient af te wegen gezien eventuele andere beleggingen, uw financiële positie, risicobereidheid en andere relevante omstandigheden. De keuze is uiteraard aan u, maar wij kunnen u wel meer vertellen over de belangrijkste verschillen tussen zilver en goud. Zo kunt u een keuze maken die het best bij u past.
Zilver
Zilver wordt gezien als een industrieel goed. Om die reden dient zilver doorgaans belast te worden met 21% BTW. Een uitzondering geldt voor zilveren beleggingsmunten, deze munten beschikken namelijk ook over een bepaalde verzamelwaarde en mogen onder de margeregeling worden verkocht. Voor u (als particuliere belegger) zijn zilver baren ongunstig, u kunt immers de btw niet terugvorderen als particulier. U betaalt dus eigenlijk 21% meer dan de waarde van het zilver.
Indien u toch in zilver wilt investeren bent u als particulier beter uit met zilveren munten. Deze worden verhandeld onder het margeregeling waarbij alleen over de winstmarge van de handelaar btw is berekend.
Daarnaast zijn zilveren munten beter verhandelbaar, omdat u in kleinere coupures kunt aankopen. Ook ligt de marktwaarde van munten hoger dan die van baren. Tot slot is de biedprijs voor zilveren munten hoger dan die voor zilveren baren, in de toekomst krijgt u dus meer terug voor uw munten dan voor uw baren.
Onze ervaring leert dat klanten die bereid zijn meer risico te lopen in verhouding meer zilver kopen dan goud. De zilverkoers fluctueert (vaak) sterker dan goud en brengt daarmee meer risico met zich mee. Deze doelgroep gebruikt vaak het argument dat zij zich focussen op de lange termijn (3 jaar of langer) en zich niet druk maken over wat de koers in de tussentijd doet. Deze klanten kiezen er ook vaak voor om periodiek zilver aan te kopen. Zodoende hoeft u niet te 'timen' en bent u niet afhankelijk van de koers op één moment. U profiteert wel van koersschommelingen en een gunstige gemiddelde aankoopkoers.
Zilver wordt momenteel steeds schaarser, met name door het gebruik in de industrie. Zilver zit vaak in hele kleine hoeveelheden in elektronica verwerkt en wordt vrijwel niet gerecycled. Veel edelmetaal experts die al vele jaren met accurate voorspellingen komen zijn ervan overtuigd dat de zilverprijs de komende 5 jaar met 300% tot 500% kan gaan stijgen. Vrijwel alle grondstoffen zijn sinds 1980 fors in prijs gestegen. Zilver noteert in 2012 echter nog steeds onder de top van 1980 van $50.
Goud
Beleggingsgoud is vrijgesteld van btw. Voor de aankoop van goud maakt het dan ook niet uit of u investeert namens een bedrijf (zakelijk) of als particulier, en of u kiest voor baren of munten. Goud is in vele vormen en maten verkrijgbaar, waarbij het doorgaans de regel is dat productiekosten bij grotere coupures relatief lager liggen dan bij kleinere coupures. Hoe groter de goudbaar of - munt, hoe lager (relatief gezien) de productiekosten zijn. Het verschil tussen de aankoopprijs en de goudprijs is dan ook het kleinste bij baren goud van hoge gewichten.
Goud wordt door onze klanten en veel edelmetaal experts als Peter schiff, Mike Maloney, Jim Rogers, Marc Faber en Eric Sprott meer gezien als een koopkrachtbeschermer. Het wordt gezien als één van de meest geschikte methoden om vermogen te beschermen tegen de invloeden van inflatie.
Waarschijnlijk zult u uw keuze voor de edelmetaalsoort niet alleen baseren op de prijs en btw. Natuurlijk zijn er naast btw nog veel meer redenen om te kiezen voor zilver, goud of een mix. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht, de instapwaarde (voor zilver is een lager budget nodig om te kunnen starten met investeren), verloop van de koers enzovoort.
Wilt u zich verder verdiepen? Dan raden wij u aan de uitgebreide aankoopgidsen in ons Kenniscentrum door te nemen. Hier hebben wij alles wat u moet weten uiteengezet, zodat u beslagen ten ijs komt.