Nieuwe munten of voorgaande jaargangen

Wanneer u heeft besloten om te kiezen voor zilveren- of gouden munten, kan het zijn dat u nóg een keuze moet maken. Kiest u namelijk voor nieuwe munten uit het huidige jaargang of van voorgaande jaren? Het verschil hier tussen leggen we u graag uit. 

Nieuwe munten zijn dit jaar geslagen. Ze worden door ons vrijwel altijd ingekocht bij de oorspronkelijke leverancier, simpelweg omdat de munten nieuw zijn en daardoor nog niet op de particuliere markt te vinden zijn. Het komt maar een enkele keer voor dat iemand nieuwe munten uit het huidige jaargang koopt en datzelfde jaar weer terug verkoopt. 

Bij nieuwe munten zit ook een deel van de productiekosten verwerkt. Munten uit voorgaande jaren kopen wij terug van klanten die ze vroeger bij ons of elders hebben aangeschaft. Deze munten zijn voor ons iets voordeliger om in te kopen, waardoor wij ze ook goedkoper kunnen aanbieden. In de prijs van munten uit voorgaande jaren zijn de productiekosten niet meer verwerkt, deze zijn immers al bij de eerste aanschaf doorgerekend.                                

In nieuw geslagen munten of munten uit voorgaande jaren zit geen verschil tussen het gewicht, gehalte of de waarde. Munten uit voorgaande jaren zijn daarom vaak de voordeligste optie. Echter zijn munten van voorgaande jaargangen vaak beperkter beschikbaar, deze kunnen we niet zomaar inkopen bij onze leveranciers. Voor munten van voorgaande jaargangen is het een kwestie van wachten tot iemand ze bij ons aanbiedt waarna ze op onze webshop beschikbaar komen.