Spread

Wanneer u gaat investeren in edelmetaal, is het vaak de bedoeling dat u daarmee uw koopkracht behoudt of winst wil maken. Welk product daar het gunstigst voor is, ligt voor een deel aan de 'spread' van het product. De spread duidt het verschil tussen aan- en verkoop. 

Spread bij goud

Koopt u een gouden kilomunt voor € 56.850? Als u deze direct weer verkoopt, krijgt u € 55.075. De spread van dit product is dus 3,22%. In de eerste verkoopprijs zitten productiekosten en een (lage) winstmarge verwerkt. Deze kosten vervallen op het moment dat u de munt weer verkoopt, waardoor u er een lagere prijs voor terugkrijgt.

Maakt u dan altijd verlies? Nee. Het mooie van ons product is dat de prijzen gebaseerd zijn op de goud- en zilverkoers. Gaat de koers omhoog ten opzichte van het moment van aanschaf? Dan wordt de spread vanzelf opgeheven en maakt u ten opzichte van de aanschafwaarde dus toch winst.

Spread bij zilver

De spread van zilver is over het algemeen genomen hoger dan de spread bij goud. Dat komt doordat bij zilveren baren 21% btw wordt gerekend die je als particulier niet kunt terugkrijgen. Bij zilveren munten wordt er alleen btw gerekend over de winstmarge van de verkoper, dus is dit verschil kleiner dan bij baren.

De spread wisselt nogal eens op basis van de zilverprijs en marktomstandigheden. Doorgaans is de spread 10 - 15% en afhankelijk van de marktomstandigheden kan dit wijzigen. In het verleden hebben we ook wel eens een spread van 30% gezien en eigenlijk nooit minder dan 7 à 8%. 

Eind 2022 zijn er een aantal factoren die meespelen waardoor de spread relatief hoog is. Allereerst is het btw-tarief bij invoer in Europa verhoogd. Tot 1 juli 2022 kon men via een bepaald land voordelig zilver importeren. Dat is niet meer mogelijk omdat de wet- en regelgeving is aangepast en het tarief gelijkgetrokken is met de andere landen.

Daarnaast is de zilverprijs vrij fors gedaald en dat zorgt ervoor dat alle vaste kosten (dus de productiekosten en verzendkosten die worden uitgedrukt in euro per munt) relatief gezien veel hoger liggen. Het kost bijvoorbeeld al snel €2,50 om een zilveren munt te slaan. Dat tarief is ongeacht de hoogte van de zilverprijs. €2,50 op een zilverkoers van €20 is 12,50%, terwijl het aandeel productiekosten bij een zilverkoers van €25 of €30 respectievelijk 10% of 8,33% is.

Bij The Silver Mountain houden we dit nauwlettend in de gaten. Zo kunnen wij bijvoorbeeld bij bepaalde omstandigheden onze biedprijs voor de inkoop van zilveren munten verhogen, waardoor de spread voor u zo laag mogelijk blijft.