Verschil beleggingsmunten en verzamelmunten

banner-beleggen-of-verzamelmunten2x.jpg

Wanneer u bij ons munten wil bestellen, zal één van de eerste vragen zijn of u beleggingsmunten of verzamelmunten wil aanschaffen, of een combinatie. Wat is eigenlijk het verschil?

Beleggingsmunten

De Maple Leaf, de zilveren Philharmoniker en de American Silver Eagle zijn de munten die het meest gezien worden als beleggingsmunt. Dit ligt aan hun prijs en de zeer grote volumes die ervan verkocht worden. Deze munten zijn wereldwijd zeer goed verhandelbaar. U kunt het ook zien als een wereldwijde valuta, aangezien deze munt bijna overal ter wereld herkent en verkocht wordt.

Bij beleggingsmunten betaalt u een relatief klein percentage boven de spotprijs. De munten zelf worden elk jaar opnieuw geslagen, maar het ontwerp ervan wijzigt bijna niet. De munt is mooi, maar heeft verder weinig speciale kenmerken, mooie opdrukken of versiersels.

Verzamelmunten

De munten die wij naast de hierboven genoemde producten verkopen, neigen meer naar verzamelmunten. Deze munten hebben een beperkte(re) oplage en vaak een hogere prijs. Vaak zie je naar verloop van tijd de meer speciale munten in de markt ook duurder worden en worden ze moeilijker verkrijgbaar, wat de verzamelwaarde opdrijft. Als u het verzamelen van munten leuk vindt, kan het interessant zijn om een aantal verzamelmunten aan te schaffen. Als u echter zo goedkoop mogelijk wilt beleggen in zilver dan zijn deze munten minder geschikt. Als cadeau zijn verzamelmunten echter uitermate geschikt.

Verzamelmunten komen vaak beperkt beschikbaar. Doordat de productiekosten over minder munten verdeeld worden, zorgt dat vaak ook voor een hogere prijs boven de spotprijs. De munten worden meestal maar eenmalig geslagen, maar kunnen ook onderdeel zijn van een serie. Zo wordt in de Lunar serie bijvoorbeeld elk jaar een nieuw exemplaar gelanceerd, waardoor een mooie collectie is op te bouwen.

Verzamelmunten hebben vaak mooie opdrukken, verschillende soorten edelmetaal of speciale beeltenissen. Ook kunnen kleuren en diamanten soms onderdeel zijn van de munt, net als dat ze soms bijzondere vormen hebben.