Btw bij aan- en verkoop

Alle prijzen vermeld op onze website zijn – inclusief van toepassing – inclusief btw.

  • Goud: 0% btw (zowel munten als baren)
  • Zilver en platina baren: 21% btw
  • Zilver en platina munten: Margeregeling

Goud is altijd vrijgesteld van btw. Zowel de gouden munten als de goudbaren die wij verkopen voldoen aan de vereisten om als beleggingsgoud te worden verkocht, om die reden wordt 0% btw berekend.

Zilver wordt in eerste instantie gezien als een grondstof. Om die reden dient zilver doorgaans belast te worden met 21% btw. Een uitzondering geldt voor zilveren beleggingsmunten, deze munten beschikken namelijk ook over een bepaalde verzamelwaarde en mogen onder de margeregeling worden verkocht. Wij verkopen alle zilveren munten dan ook onder de margeregeling.

De margeregeling houdt in dat er alleen btw is berekend over onze winstmarge. Indien wij een zilveren munt inkopen voor EUR 10,- en vervolgens verkopen voor EUR 11,- dan is er dus sprake van een winstmarge van 1,-. Over deze winstmarge moet vervolgens btw door ons worden afgedragen. Een voorwaarde voor het toepassen van de margeregeling is dat er geen btw bedrag op de factuur wordt vermeld.

Zilverbaren worden door ons belast met 21% btw. Koopt u als particulier zilver, dan adviseren wij u om zilveren munten aan te kopen. Dit is voordeliger en daarnaast is het verschil tussen aan- en verkoop aanzienlijk kleiner. Meer informatie hierover vindt u op de kieswijzer.

Indien u, als privépersoon, aan ons goud of zilver terugverkoopt speelt de btw geen rol. Wij stellen een inkoopformulier voor u op waarop staat aangegeven wat u aan ons verkoopt tegen welke prijs.